donderdag, 11. juli 2013 - 9:28 Update: 03-07-2014 0:55

Detailhandel wil BTW weer terug naar 19%

Foto van BTW op factuur | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Leidschendam

Om de economie weer sneller op gang te krijgen moet de in oktober 2012 verhoogde BTW weer worden verlaagd van 21 naar 19 procent.

Dat is een van de 20 aanbevelingen in het Actieplan die Detailhandel Nederland donderdag aan de minister van Economische Zaken, Henk Kamp overhandigt.

Brandbrief
Niet alleen de minister van Economische Zaken ontvangt het Actieplan Detailhandel, maar ook Nederlandse politici en bestuurders in het nationale parlement, de gemeentes en provincies en in het Europees parlement.

Het Actieplan schetst de ontwikkelingen in de detailhandel en doet aanbevelingen om de gesignaleerde, negatieve gevolgen om te buigen en positieve ontwikkelingen te versterken. Het plan telt meer dan 20 aanbevelingen.

BTW omlaag en nullijn lokale lasten
Zowel de nationale als lokale overheid bereiden zich voor op nieuwe bezuinigingen. Om extra schade aan de detailhandel, die het kloppend hart van de economie is en nauw verweven is met de samenleving, te voorkomen, roept Detailhandel Nederland op om de eerdere btw-verhoging terug te draaien van 21% naar 19% en om de nullijn bij lokale belastingen te hanteren.

De btw-verhoging heeft geleid tot minder aankopen met extra verlies van omzet en werkgelegenheid en meer faillissementen tot gevolg. Ook de werkelijke opbrengst voor de schatkist is fors lager dan eerder begroot. Het is een tegenvaller van 70% als gevolg van de zogenoemde weglekeffecten.

 
 
Categorie:
Tag(s):