donderdag, 10. oktober 2013 - 8:46 Update: 03-07-2014 0:51

Deventer Ziekenhuis oefent spoedzorg

Deventer Ziekenhuis oefent spoedzorg
Foto: Archief FBF.nl
Deventer Ziekenhuis oefent spoedzorg
Foto: Archief FBF.nl
Deventer

Een spoedbevalling, of groot verkeersongeluk. Soms moeten zorgverleners snel én onder druk samenwerken. Deze week oefenden de medewerkers van het Deventer Ziekenhuis zo’n situatie. Waarbij het werk van de artsen en verpleegkundigen op beeld werd vastgelegd.

Op verpleegafdeling E2 is een speciaal trainingscentrum ingericht waarbij een levensechte pop op afstand wordt bestuurd. De pop heeft een polsslag, maakt geluid en reageert lichamelijk zoals een patiënt in een acute situatie dat ook doet.

Confronterend

De ingenieuze pop is lijdend voorwerp in een noodsituatie waarbij verschillende zorgverleners zijn betrokken. Zo komen deze week de medewerkers van de Spoedeisende Hulp, de Intensivisten, traumachirurgen, de arts-assistenten Interne, Radiodiagnostisch laboranten en andere zorgverleners in actie. Natuurlijk oefenen deze disciplines regelmatig afzonderlijk op het snel helpen van patiënten. Nu gebeurt dat grootschalig en als 1 team. Als verschillende mensen onder druk samenwerken, is de overdracht van informatie belangrijk. Wie doet wat en waarom? Om dat aspect van een afstand te bezien, worden alle handelingen met diverse camera’s vastgelegd. Regelmatig wordt de oefening onderbroken en het videomateriaal gebruikt om te evalueren en daarna direct toe te passen.

De deelnemers vinden het soms confronterend om zichzelf terug te zien, maar ervaren de oefening vooral als erg leerzaam. In september hielden de gynaecologen, kinderartsen, verloskundigen, kraamverzorgenden en verpleegkundigen een soortgelijke training voor een spoedbevalling.