dinsdag, 15. oktober 2013 - 13:42 Update: 03-07-2014 0:50

Dieseldiefstal neemt toe

Foto van vrachtwagen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van vrachtwagen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Zoetermeer

‘Steeds meer vervoerders zijn slachtoffers van dieseldiefstal’, aldus Transport en Logistiek Nederland (TLN). Criminelen trekken door heel Nederland om diesel uit vrachtauto’s te stelen.

TLN baseert zich op signalen van politie en justitie en het groeiend aantal alarmerende berichten van vervoerders uit het hele land die zijn getroffen door deze vorm van transportcriminaliteit. TLN wil dat de bestrijding van brandstofdiefstal landelijk wordt aangepakt, net zoals dat de afgelopen jaren ook met ladingdiefstallen succesvol is gebeurd.

De Nederlandse snelwegen worden steeds beter beveiligd tegen transportcriminelen. Volgens TLN verplaatsen criminelen hun activiteiten hierdoor naar plekken die minder goed zijn beveiligd, zoals bedrijventerreinen waar vrachtauto’s staan geparkeerd.

TLN voorzitter Arthur van Dijk: ‘Met de hoge brandstofprijzen wordt het voor rondtrekkende bendes steeds interessanter om diesel uit vrachtauto’s te stelen. En een volle tank diesel van 500 a 1.000 liter kost een vervoerder toch al gauw 750 tot 1250 euro per vrachtauto. Daar komen soms nog extra reparatiekosten bij wanneer er een gat in de brandstoftank wordt geboord om zo de diesel uit de tank te zuigen en schoonmaakkosten van de diesel die op de grond is gelekt. De totale kosten lopen dan al gauw in de duizenden euro’s.’