donderdag, 19. december 2013 - 13:28 Update: 03-07-2014 0:46

DigiD wordt vervangen door eID-stelsel

Foto van logo DigiD | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De omvang en het belang van digitale communicatie neemt toe. Mensen, bedrijven en organisaties hebben daarom behoefte aan meer zekerheid over degene met wie ze digitaal communiceren.

Om aan die behoefte tegemoet te komen, werkt de overheid aan een zogeheten eID-stelsel. Met het eID-stelsel regelen overheden en bedrijven samen een betrouwbare en veilige toegang tot online dienstverlening.

Het kabinet wil in 2015 een werkend stelsel voor elektronische identiteit (eID) hebben. Dat schrijven de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Kamp (Economische Zaken) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Binnen het eID-stelsel kunnen mensen met de identificatiemiddelen van hun keuze veilig online zaken doen met de overheid en bedrijven.

Het stelsel helpt tegen cybercrime en identiteitsfraude, omdat met grotere zekerheid kan worden vastgesteld dat een persoon ook daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn. aarnaast maakt het eID-stelsel het mogelijk dat organisaties online de leeftijd van iemand kunnen verifiëren. De bescherming van de privacy van personen is een belangrijk uitgangspunt van het eID-stelsel.

Organisaties krijgen enkel toegang tot die informatie die strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van hun taak. Een online slijter krijgt bijvoorbeeld enkel te zien of een persoon ouder dan 18 jaar is. De slijter krijgt dus niet de geboortedatum of het burgerservicenummer van die persoon te zien.

De overheid onderzoekt de opname van een identificatiemiddel binnen het eID-stelsel dat uitgegeven wordt door de overheid. Het gaat om een DigiD met een hoger zekerheidsniveau dan DigiD nu biedt. Deze zogenaamde DigiD-kaart is geschikt voor het uitwisselen van privacygevoelige informatie, zoals medische, financiële of juridische informatie. Het is qua vorm en gebruik vergelijkbaar met een bankpas.

Categorie:
Tag(s):