dinsdag, 5. november 2013 - 17:49 Update: 03-07-2014 0:49

Digitale tv-pakket uitgebreid naar minimaal 30 zenders

Foto van digitale televisies in winkel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel dat regelt dat televisiekijkers met een digitaal basispakket voortaan gegarandeerd zijn van minimaal 30 zenders. Dit meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dinsdag.

Het aantal zenders wordt hiervoor opgehoogd.  Voor kijkers van analoge tv blijven minimaal 15 zenders gegarandeerd.

Door het verhogen van het verplichte aantal zenders wil verantwoordelijk staatssecretaris Dekker Nederlandse huishoudens zeker stellen van toegang tot een gevarieerd standaardpakket. "Nederlanders kijken maar al te graag televisie. Voor kijkers met een standaardpakket moet er wel wat te kiezen zijn met de afstandsbediening. Vandaar deze garantie", aldus Dekker.

Aanbieders mogen zenders boven het gegarandeerd aantal van 30 bundelen in betaalde plus-pakketten. Zij zijn vrij in de keuze van de zenders, afgezien van 'must carry'-zenders: Nederland 1, 2 en 3, drie televisiezenders van de Vlaamse publieke omroep, per provincie één regionale publieke televisiezender en per gemeente één lokale, publieke televisiezender.

Het wetsvoorstel regelt ook dat de kabelraden worden afgeschaft. De wet wordt na twee jaar geëvalueerd en in de jaarlijkse Mediamonitor wordt aandacht besteed aan de samenstelling van de zenderpakketten.

Categorie: