zondag, 15. december 2013 - 17:00 Update: 03-07-2014 0:46

Dijksma zet bijenmakelaar in

Foto van bijen in korf | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft geld beschikbaar gesteld voor de komst van een 'bijenmakelaar'. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken zondag.

‘De bijenmakelaar moet de kennis van imkers over bijengezondheid vergroten’, aldus het ministerie.

Deze bijenmakelaar zal ervoor zorgen dat beschikbare wetenschappelijke kennis bij trainers van cursussen voor imkeropleidingen terechtkomt. Ook zal de bijenmakelaar als taak hebben het bevorderen van het uitwisselen van kennis tussen imkerorganisaties, landbouw en overheden. Hij of zij zal in het groene onderwijs het invoeren van lesmodules over bijengezondheid bevorderen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken schrijft haar plan in een brief aan de Tweede Kamer waarmee ze het Actieprogramma Bijengezondheid aanbiedt. Voor de komende 3 jaar wil de staatssecretaris de helft van de kosten voor zo’n bijenmakelaar voor haar rekening nemen, tot een maximum van €300.000.

Onmisbaar
"De intensieve en voortvarende manier waarop alle betrokken partijen bij de totstandkoming van het Actieprogramma hebben samengewerkt, geeft mij vertrouwen voor de toekomst. Bijen zijn onmisbaar in onze natuur, voor de bestuiving van onze gewassen en voor de voedselproductie. Samen kunnen we iets betekenen om de bijensterfte een halt toe te roepen", aldus Dijksma.

Bijenberaad
De staatssecretaris ondersteunt ook de oprichting van het zogenoemde Bijenberaad, een beraad van bij het actieprogramma betrokkenen. Doel is te stimuleren dat de activiteiten om de bijengezondheid te bevorderen van de grond komen. Ook zal dit Bijenberaad het platform zijn voor verdere discussies over dit onderwerp. 

Dit beraad moet in principe door betrokken partijen zelf worden gedragen. Maar het eerste jaar wil de staatssecretaris dit een vliegende start geven door een voorzitter en vergaderfaciliteiten te leveren.

 
Provincie:
Tag(s):