vrijdag, 22. november 2013 - 10:49 Update: 03-07-2014 0:48

Dijsselbloem: Brussel moet eurolanden kunnen dwingen tot hervormingen

Foto van minister Dijsselbloem | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In een interview met een paar financiële kranten in Europa, waaronder het Financieel Dagblad, zegt eurogroepvoorzitter Dijsselbloem dat hij vindt dat de Europese Commissie eurolanden moet dwingen tot hervormingen.

Pas als een land harde afspraken maakt over de hervormingen, kan het wat Dijsselbloem betreft meer tijd krijgen om aan de Brusselse begrotingsafspraken te voldoen. Hiermee geeft Dijsselbloem indirect kritiek op Eurocommissaris Olli Rehn. Rehn heeft Frankrijk juist 2 jaar uitstel gegeven om het begrotingstekort onder de Europese norm te krijgen, maar stelde in tuil daarvoor geen harde hervormingseisen aan het land zoals bijvoorbeeld pensioenhervormingen. Dijsselbloem over Frankrijk in de media: 'Als ik naar de ramingen van de Commissie kijk, moet het meer doen. Dat is duidelijk. Dat weet Frankrijk zelf ook.' De bewindsman zegt dat hij het prima had gevonden als Rehn Nederland voorwaarden had opgelegd in ruil voor uitstel voor het voldoen aan de 3-procentsnorm. 'Ik had het prima gevonden als hij had gezegd: in ruil voor dat extra jaar moet je beloven dat je bepaalde maatregelen neemt.''

Vandaag (vrijdag) bespreken de ministers van Financiën van de 17 eurolanden tijdens een extra overleg in Brussel de ontwerpbegrotingen van alle eurolanden en ook het oordeel dat de Europese Commissie daar vorige week over gaf. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Vanwege de crisis heeft Brussel besloten alle begrotingen vooraf te controleren.