vrijdag, 26. juli 2013 - 16:42 Update: 03-07-2014 0:54

Directie SC Heerenveen moet opstappen

Foto van rode kaart scheidsrechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Heerenveen

(Elfvoetbal) De directie van SC Heerenveen moet opstappen.

Onderzoek
Lense Koopmans en Jos Vaessen hebben hun onderzoek naar de onrust binnen de club gepresenteerd. Daarbij werd uitgehaald naar de directie en de vertrokken raad van commissarissen. Voor de Friese club bestaat er geen draagvlak meer.

"Deze manier van handelen is buitengewoon onelegant en rvc-onwaardig", citeerde VI Vaessen tijdens de persconferentie. "Onder voormalig voorzitter Riemer van der Velde was er sprake van een behoedzaam financieel beleid. De periode daarna, onder leiding van Jan van Erve, Henk Hoekstra en Yme Kuiper noemen we periode van te hoge ambities."

De onrust had ook financiële gevolgen. Sinds 2010 betaalde SC Heerenveen 900.000 euro aan afscheid nemende directeuren, terwijl in diezelfde periode 400.000 euro aan trainers werd betaald. De vertrokken directievoorzitter Robert Veenstra maakte het ook wel erg bont. "Het inschakelen van Hofman Bedrijfsrecherche zegt veel over de verhoudingen tussen Veenstra en het personeel. Er heerste een sfeer van angst en intimidatie."

Veenstra nam afscheid nadat zijn positie vanwege een gebrek aan vertrouwen onhoudbaar was geworden. Ook de overige directieleden zullen nu moeten vertrekken. Technisch directeur Johan Hansma en commercieel directeur Joost Steppé zijn de dupe geworden van het bindende advies van Koopmans en Vaessen, liet burgemeester Tjeerd van der Zwanweten. "Gebruik dit moment om de tweespalt te verlaten en schaar je achter de uitkomsten van het rapport."

Vlak na het vertrek van Veenstra namen Koopmans en Vaessen de taken van Paul Nobelen over. Die werd begin juni verzocht om de onrust binnen de gelederen van SC Heerenveen in kaart te brengen. Minder dan drie weken later kwam hij tot de conclusie dat 'het onderzoeksklimaat onvoldoende goed is om een integer, onafhankelijk en professioneel onderzoek te verrichten'.

 

Categorie: