woensdag, 16. oktober 2013 - 8:52 Update: 03-07-2014 0:50

Dode en ruim 300 gewonden bij trainingen Politieacademie

Foto van politie uniform | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Apeldoorn

In de afgelopen vier jaar zijn bij trainingen op de Politieacademie in Apeldoorn honderden gewonden en één dode gevallen.

Dit blijkt uit cijfers van de school, zo schrijft het Algemeen Dagblad (AD) woensdag. Bij de gewonden ging het onder andere om botbreuken, spierscheuringen, hersenschuddingen en gebroken tanden. Het aantal gewonden liep in de afgelopen vier jaren op to zeker 317, maar volgens de leiding van de Politieacademie is dit 'acceptabel'. Leon Kuijs, voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie, zegt in een interview met de krant: 'Afgezet tegen het totaal aantal van duizenden trainingsuren is het een zeer klein percentage.'

Wel heeft de Politieacademie excuses gemaakt tegenover de studenten vanwege een oefening met een kickbokser. Hierbij raakten vier studenten gewond. Eén student brak zijn kaak, de anderen hielden er gekneusde ribben aan over. Leon Kuijs in het AD: 'Dit incident heeft ons erop gewezen dat die specifieke oefening anders ingericht moet worden.' Ook de nazorg na incidenten wordt verbeterd.

Hoewel de Politieacademie spreekt van een incident, beweren politieagenten-in-opleiding en bronnen rond de academie het tegendeel. Volgens hen gaat het om 'structurele mishandeling' doordat veel oefeningen en trainingen op de Politieacademie te intensief zouden zijn en ongecontroleerd worden uitgevoerd. Ze willen anoniem blijven uit angst voor represailles. Maar ze willen ook niet langer zwijgen, aldus het AD.