maandag, 30. december 2013 - 14:10 Update: 03-07-2014 0:45

Doek valt voor aluminium-producent Aldel

Foto van smeltovens aluminium | Aldel
Foto: Aldel
Delfzijl

Aluminiumproducent Aldel in Delfzijl heeft maandag faillissement aangevraagd.

Ondanks jarenlange inspanning van het bedrijf zelf, de provincie Groningen en de overheid is het niet gelukt om Aldel een nieuwe toekomst te geven.

‘Het is een teleurstelling dat banen voor Groningen en Nederland nu verloren gaan’. Met die woorden reageerde minister Kamp van Economische Zaken (EZ) maandag op het faillissement van aluminiumsmelter Aldel. ‘Ik ben erg onder de indruk hoe alle medewerkers en de directie onder moeilijke omstandigheden hebben gevochten voor het behoud van Aldel’, stelt minister Kamp. 

’De provincie heeft met ondersteuning van EZ een overbruggingskrediet verstrekt om Aldel de mogelijkheid te geven op een gezonde financiële toekomst. Dat is het bedrijf, ondanks de eigen inspanningen, helaas niet gelukt’, aldus Kamp.

Goedkope elektriciteit
Aldel had te kampen met een lage prijs van aluminium op de wereldmarkt en ondervond concurrentie van met name Duitse producenten die profiteerden van goedkopere elektriciteit dan in Nederland. Om dat verschil te verkleinen is onlangs besloten om ook grootverbruikers in Nederland een korting te geven.

Overbruggingskrediet
Daarnaast krijgen bedrijven zoals Aldel per 1 januari 2014 een vergoeding voor de CO2 heffingen die ze moeten betalen. Ondanks deze aangekondigde maatregelen lukte het Aldel niet om financieel gezond te worden. Het overbruggingskrediet heeft daar niet voor kunnen zorgen.

Begin oktober van dit jaar stemde de Provincie Groningen nog in om een lening van € 7 miljoen te verstrekken aan de Nederlandse aluminiumproducent Aldel. Deze instemming van de Provincie Groningen was het gevolg van de goedkeuring van de Nederlandse minister van Economische Zaken, Henk Kamp, die zijn steun voor de lening de week daarvoor had uitgesproken.

De Provincie Groningen, die zelf  zorgde voor de lening van € 7 miljoen, die nodig was om er voor te zorgen dat Aldel, haar aandeelhouders en de Nederlandse overheid een oplossing vonden op lange termijn, in de vorm van een directe verbinding van Aldel naar het Duitse elektriciteitsnet. 

Deze verbinding zou dienen als een belangrijke levensader voor Aldel; het zou concurrerende internationale energieprijzen in de toekomst veilig stellen, ten behoeve van toekomstige investeringen en groei voor het bedrijf.

 
Provincie: