vrijdag, 20. september 2013 - 12:44 Update: 03-07-2014 0:51

Drie aanhoudingen Amsterdam vanwege mensenhandel, verkrachting en bedreiging

Foto van in beslag genomen geld | Landelijk Parket
Foto: Landelijk Parket
Foto van in beslag genomen auto's | Landelijk Parket
Foto: Landelijk Parket
Foto van in beslag genomen geld | Landelijk Parket
Foto: Landelijk Parket
Amsterdam

In een gezamenlijke actie van politie en Openbaar Ministerie in Nederland en Litouwen zijn drie mannen en een vrouw aangehouden vanwege mensenhandel, verkrachting en bedreiging.

De aanhoudingen zijn dinsdag gedaan in Amsterdam. Een van de mannen is een 35-jarige Litouwer. De andere twee zijn Albanezen van 35 en 37 jaar. De vrouw is een 25-jarige Litouwse uit Alkmaar.

Bij doorzoekingen van de woningen van de verdachten in Amsterdam, Alkmaar en in Litouwen is beslag gelegd op gsm's, laptops, bankpassen, pepperspray, documenten, vijf personenauto's en bijna 30.000 euro contant geld. In Amsterdam en Litouwen is beslag gelegd op twee woningen. Het politieonderzoek richt zich ook op de ontneming van wederrechtelijk verkregen vermogen.

Anonieme melding
Het onderzoek naar de verdachten kwam begin dit jaar op gang met een melding bij Meld Misdaad Anoniem. De anonieme melder gaf informatie over een Litouwse pooier die meisjes uit Litouwen dwong te werken in de raamprostitutie in Utrecht, Den Haag en Alkmaar. De vrouwen zouden worden bedreigd en mishandeld wanneer zij niet genoeg geld verdienden.

Aangifte
Het onderzoek gaf zicht op de verdachten en hun betrokkenheid bij mensenhandel. Een vrouw deed bovendien aangifte van verkrachting en bedreiging. Zij vertelde de politie ook dat zij met de dood was bedreigd en al haar geld moest afstaan. Vermoedelijk zijn tenminste 13 vrouwen slachtoffer van mensenhandel geworden. Dit aan tal kan in het verdere onderzoek nog stijgen. De verdachten leefden van de inkomsten uit de gedwongen prostitutie. De drie mannen worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. De vrouw is gisteren in vrijheid gesteld. Zij blijft wel verdachte.