vrijdag, 24. mei 2013 - 19:57 Update: 03-07-2014 0:57

Drie honden per baasje is genoeg vindt Staatsbosbeheer

foto van uitlaten honden | Archief fbf
Foto: fbf archief

Van Staatsbosbeheer zijn meer dan drie honden bij een baasje in het Gelderse Hout en Zuigerplasbos in Flevoland niet meer welkom. Vele mensen maken gebruik van deze gebieden, met en zonder honden.

Na diverse incidenten en klachten over grote groepen loslopende honden heeft Staatsbosbeheer besloten om in deze twee natuurgebieden het aantal honden per persoon te beperken.
 

Ontheffing voor particulieren
Na de zomervakantie zijn maximaal drie honden per begeleider toegestaan. Ook hondenuitlaatservices maken gebruik van deze twee gebieden in Flevoland. Zij kunnen hier na de zomer dus niet meer terecht. Staatsbosbeheer is met hen in gesprek over een andere plek waar minder recreanten komen. Particuliere eigenaren met meer dan drie honden kunnen zich wenden tot de boswachter voor vragen of eventuele ontheffing.


Los maar onder appèl
In de meeste natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn honden van harte welkom, maar dan wel aan de lijn. Die standaardregel is bedoeld om vogels of (jong) wild te beschermen en ook om ervoor te zorgen dat alle bezoekers zich op hun gemak voelen. In speciale hondenlosloopgebieden mogen honden los, maar moeten ze wel onder appèl staan van de begeleider. Hoe groter het aantal honden, des te groter de (kans op) overlast voor natuur en bezoekers. Daarom beperkt Staatsbosbeheer het aantal honden per begeleider, zodat deze redelijkerwijs in staat is om de dieren onder appèl te houden, ook in spannende situaties.


Uitlaatservices
Hondenuitlaatservices zijn in opkomst in natuurgebieden, met name dichtbij de stad. Staatsbosbeheer maakt met hondenuitlaatservices graag afspraken over het gebruik van de hondenlosloopgegieden. ''We kijken naar mogelijke verstoring van wild en naar de belangen van andere gebruikers. Zo kan er ook gekeken worden naar de wensen van de hondenuitlaatservice zelf, zoals een ruime parkeerplek en losloopweide. Ook in andere delen van het land zijn boswachters daarom in gesprek met hondenuitlaatservices.''