donderdag, 18. april 2013 - 19:05 Update: 03-07-2014 0:59

Drie jaar gevangenisstraf tegen man die nepbom plaatste in brievenbus

Drie jaar gevangenisstraf tegen man die nepbom plaatste in brievenbus
Den Haag

De officier van justitie eiste op donderdag 18 april drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De man wordt verdacht van poging tot afpersing. Het Openbaar Ministerie verwijt hem een nepbom in elkaar te hebben gezet, deze vervolgens door de brievenbus van de ABN AMRO bank aan het Bogaardplein in Rijswijk te hebben gestopt, samen met een dreigbrief waarin hij 100.000,- euro eiste of anders zou de bom tot ontploffing worden gebracht.

Op 7 november 2012 rond 09.00 uur, haalde een medewerker van de bank de post uit de brievenbus. Ze trof daarin een pakketje aan van kleiachtig materiaal, met daarin snoertjes en erop een mobiele telefoon. Een collega schrok toen hij het pakketje zag en dacht aan een bom.

De hulpdiensten werden gewaarschuwd en het pand werd ontruimd. De politie en brandweer kwamen ter plaatse. Een medewerker van de afdeling Wapens en Explosieven ging de bank in. Hij vond het pakketje er verdacht uitzien en liet de Explosieven Opruimings Dienst van Defensie komen. Ook deze dienst vond het pakketje eruit zien als een geïmproviseerd explosief. Het pand was intussen ruim afgezet. Pas aan het eind van de middag was het onderzoek afgerond en kon de bank weer worden vrijgegeven.

Het pakketje werd tot ontploffing gebracht en toen rees het vermoeden dat het niet om een echt explosief ging omdat de knal niet heel groot was. Onderzoek bij NFI bevestigde dit vermoeden. In het bompakket zat alleen klei, geen explosieven.

Het betrof wel een ernstig strafbaar feit en daarom werd verder gerechercheerd wie de nepbom en de dreigbrief door de brievenbus van de bank had gedaan. De politie kwam de verdachte op het spoor toen zijn mobiele telefoonnummer opdook via de mobiele telefoon die op de nepbom was geplakt. De man werd op 9 januari aangehouden. In de woning waar hij werd aangehouden, werden drie nepvuurwapens gevonden, waarvan er een van de verdachte was.
 

In zijn verhoor bekende de verdachte het pakketje te hebben gemaakt, de dreigbrief te hebben geschreven en beiden in de brievenbus van de ABN AMRO te hebben gestopt. De man verklaarde dat hij tot zijn daad was gekomen omdat hij financiële problemen had en op deze manier aan geld hoopte te komen.

 

Provincie:
Tag(s):