maandag, 12. augustus 2013 - 10:18 Update: 03-07-2014 0:53

Drie miljoen euro voor vaccin tegen teken

foto van teek | fbf
Foto: Wageningen University
Amsterdam

Het AMC gaat met zes Europese partners onderzoek doen naar een vaccin tegen teken. De inenting moet voorkomen dat de beestjes ernstige ziektes verspreiden. Samen krijgen de onderzoekers een Europese FP7-subsidie van drie miljoen euro.

De ziekte van Lyme, teken-encefalitis (hersenontsteking) en humane babesiose (veroorzaakt door een parasiet) zijn ernstige aandoeningen die steeds vaker voorkomen in Europa. Ze worden verspreid via de beet van een teek. Tegen de meeste ziekten die teken verspreiden, kun je je niet laten inenten. Daarom wil een Europees consortium geleid door internist-infectioloog Joppe Hovius van het AMC het bewijs leveren dat één vaccin tegen de teek al deze aandoeningen kan voorkomen.

Om dat te kunnen doen, gaan zij onderzoeken hoe de teek tijdens het voeden bacteriën, virussen en parasieten overdraagt. Hierin spelen bepaalde eiwitten in het speeksel van de teek een cruciale rol. De onderzoekers willen dat ene eiwit vinden dat bij de overdracht van alle ziekteverwekkers betrokken is. Het vaccin zou dan tegen dat eiwit gericht moeten zijn.

Daarnaast willen de onderzoekers achterhalen welke antistoffen mensen en dieren aanmaken die immuun zijn voor teken. Sommige diersoorten en waarschijnlijk ook mensen ontwikkelen, nadat ze jarenlang meerdere keren zijn gebeten, een afweerreactie tegen teken: die bijten wel, maar kunnen niet goed voeden en zo ook geen ziekteverwekkers overdragen. Door te achterhalen om welke antistoffen het precies gaat en tegen welke tekeneiwitten die gericht zijn, kan het consortium een nieuw vaccin ontwikkelen.

 

Categorie:
Tag(s):