zaterdag, 16. november 2013 - 16:24 Update: 03-07-2014 0:48

Droevig Oranje mag blij zijn met gelijkspel

Foto van Oranje supporters | Archief EHF

(ELF-Voetbal) Nederland heeft na een redelijke eerste helft en een uitermate slechte tweede helft gelijkgespeeld tegen Japan. Een 0-2 voorsprong werd weggeven door de ploeg van bondscoach Louis van Gaal, die kopzorgen zal hebben over zijn verdediging, die bijzonder instabiel was vanmiddag in Genk.

Japan begon sterk aan de eerste helft. De Aziaten konden beter omgaan met het waardeloze veld in Genk en deelden via de linkerkant enkele speldenprikjes uit, waar vaak Yuto Nagatomo bij betrokken was. De vleugelverdediger van Inter kwam veelvuldig op, maar de eindpass kwam telkens niet aan. Aan de overkant was het bij de eerste de beste kans wel direct raak. Een lange pass van Kevin Strootman ging net over Rafael van der Vaart heen waardoor Atsuto Uchida schrok. De rechterverdediger kopte zwak terug op de doelman waarop Van der Vaart eerder bij de bal was en met een knappe lob de doelman passeerde. Hierna werd Oranje wat sterker er werden er enkele mooie aanvallen op de mat gelegd. Na een rappe uitbraak kwam Jeremain Lens nog alleen voor de keeper, maar Uchida kon ingrijpen. Even later was het Lens met een goede voorzet op het hoofd van Arjen Robben, maar de knik van de rechtsbuiten ging net over. De 2-0 viel uiteindelijk een kleine tien minuten voor rust. Een prachtige pass van de sterk spelende Van der Vaart kwam bij Robben terecht, die daarna van de rechterkant naar binnen dribbelde. Hij zocht zijn linkervoet, vond deze en schoot schitterend raak achter de kansloze Shusaku Nishikawa. De ruststand bleek dit niet te zijn, want Yuya Osako mocht in de 44ste minuut na slecht verdedigen van Stefan de Vrij de aansluitingstreffer maken. In het zestienmetergebied liep de 23-jarige aanvaller eenvoudig weg van De Vrij, waarop hij goed werd aangespeeld. Alleen voor doelman Jasper Cillessen rondde hij beheerst af. Japan begon de tweede helft bijzonder sterk. Nederland werd direct vast gezet in de eigen zestienmeter en het duo Shinji Kagawa-Keisuke Honda tikte bij tijd en wijlen de verdediging van Oranje helemaal scheel. Een knap lobje van Honda kon door Kagawa niet worden afgerond, waarna Cillessen tot tweemaal toe met een knappe redding Nederland moest behouden voor de 2-2. Tussendoor knalde Honda ook nog op de kruising. De meer dan verdiende 2-2 viel uiteindelijk wel. Na een flisende combinatie door het hart van de Nederlandse verdediging rondde Honda knap af. In het vervolg bleef Japan de sterkste van de twee. Oranje kon af en toe dreigen, maar gevaarlijk werd het nauwelijks. Een klein kwartier voor het einde van de wedstrijd leek Japan via Yoichiro Kakitani de voorsprong te pakken, maar alleen voor Cillessen schoof hij de bal naast de goal. In het slot van de wedstrijd bleef Japan de betere ploeg, maar tot hele grote kansen kwam men niet meer. Nederland mocht blij zijn dat het bij 2-2 bleef en heeft genoeg huiswerk te doen voor het volgende duel: aankomende dinsdag in Amsterdam tegen Colombia.