zondag, 7. juli 2013 - 20:50 Update: 03-07-2014 0:55

Druk weekend voor de Kustwacht

foto van KNRM | fbf
Foto: fbf archief
foto van KNRM | fbf
Foto: fbf archief
Den Helder

Ondanks het goede weer moest het Kustwachtcentrum in Den Helder dit weekeinde meer dan veertig keer in actie komen voor de recreatievaart en beroepsvaart.

De meeste hulpaanvragen werden gedaan door de pleziervaart. Zo hadden dertien schepen motorproblemen en liepen er 9 vast aan de grond. Tevens moesten reddingsbrigades of de KNRM in actie komen voor tien zwemmers die in de problemen waren gekomen.

Eén keer werd er groot alarm geslagen omdat er vanaf een jacht een noodoproep was verzonden. Radiocontact was met het jacht niet mogelijk en daarom werd een kustwachtvliegtuig ingezet. Uiteindelijk bleek het slechts om motorproblemen te gaan.

Sportduikers die aan het duiken waren bij een wrak op ongeveer 10 kilometer west van Callantsoog/Petten troffen een zeemijn aan. De Kustwacht heeft dit doorgegeven aan de Defensie Duik Groep van de Koninklijke Marine die dit verder zal afhandelen.

Van de beroepsvaart werd drie maal een aanvraag voor medische assistentie ontvangen. Zij werden doorverbonden met een arts van de Radio Medische Dienst. Eén schip meldde problemen met de hoofdmotor en moest enige tijd repareren alvorens het zijn weg kon vervolgen.

Voor de hulpverlening werden drieënveertig keer reddingboten van de KNRM ingezet, drie maal werd een beroep gedaan op een reddingbrigade en 12 keer verleenden bergers hulp.

Provincie: