woensdag, 28. augustus 2013 - 11:20 Update: 03-07-2014 0:53

Duidelijk significant verband tussen antidepressivum en agressie

Foto van doosjes medicijnen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Nijmegen

Uit een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen blijkt dat er een verband kan liggen tussen het slikken van antidepressiva en 'plotseling door het lint gaan'. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Bij een gedetineerde man toonde de Radboud Universiteit een 'duidelijk significant verband' aan tussen de inname van het antidepressivum paroxetine en agressief gedrag. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het Leeuwarder gerechtshof. Het is de eerste keer dat rechters het verband lieten onderzoeken tussen het antidepressivumgebruik van een veroordeelde en zijn extreme geweldsdelicten. In 2008 had de gedetineerde zijn ex-vrouw, haar nieuwe partner en diens ex-vrouw neergeschoten.  De politie trof hem daarna in verwarde toestand aan. De man zegt zich niets van het schietincident te kunnen herinneren. Enkele weken daarvoor had hij al geprobeerd zijn vrouw met de band van haar badjas te wurgen. Dat was ook na het slikken van paroxetine. Hij werd veroordeeld tot 24 jaar celstraf, maar zijn advocaat drong aan op dit onderzoek en gaat in hoger beroep.

Er zijn meer geweldsdelicten bekend waarbij antidepressiva 'een zekere rol' speelden. Zo vermoorde voormalig stewardess Elzelien K.  in 2008 zonder aanleiding haar dochter en echtgenoot. Zij was kort daarvoor begonnen met het slikken van paroxetine. De rechtbank oordeelt dat het middel 'ontremmend' werkt, wat een rol kan hebben gespeeld bij de moorden. K. is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot 7 jaar cel.