donderdag, 1. augustus 2013 - 18:36 Update: 03-07-2014 0:54

Dure boot en bolide in beslag genomen

Foto van speedboot op water | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Brielle

Een 65-jarige Vlaardinger, die volgens het Openbaar Ministerie miljoenen aan de staat moet betalen, raakte woensdagavond op het Brielse meer behalve een snelle boot, ook een exclusieve auto kwijt.

'De gezamenlijke 'buit' vertegenwoordigd een cataloguswaarde die rond de 270.000 euro ligt', meldt de politie donderdag.

Agenten van de Zeehavenpolitie controleerden de Vlaardinger nadat hij ze met flinke vaart voorbij voer. Ter plekke bleek tegen de man in hoger beroep een ontnemingsprocedure te lopen van enkele miljoenen.

Direct volgde overleg met het Openbaar Ministerie en werd op de boot en auto conservatoir beslag gelegd. De boot heeft op papier een waarde van zo'n 100.000 euro, de auto zo'n 170.000 euro.


Afpakken
Met een ontnemingsvordering neemt het Openbaar Ministerie na een strafproces het financiĆ«le voordeel af dat de persoon overhield aan het plegen van het strafbare feit. Zo wordt deze persoon geraakt op een plek die pijn doet: in de portemonnee. 

De aanpak maakt duidelijk dat misdaad niet loont. Het afpakken van crimineel geld draagt daarmee bij aan herstel van het rechtsgevoel in de maatschappij. Criminelen kunnen op deze manier hun omgeving niet langer imponeren met bijvoorbeeld exclusieve sieraden of dure auto's die zijn betaald met oneerlijk verkregen geld.

 
Provincie: