zondag, 25. augustus 2013 - 19:14 Update: 03-07-2014 0:45

Eberhard van der Laan roept op om staatsklacht tegen Rusland in te dienen

Amsterdam

Op het Museumplein in Amsterdam was zondag een grote demonstratie gaande tegen onderdrukking van homo's in Rusland.

De demonstranten voerden actie tegenover To Russia With Love-concert die door de Russische overheid in Amsterdam werd georganiseerd. Eerder wilden initiatiefnemers COC Nederland en Pride United dat het concert verboden zou worden door de gemeente, maar hier was het stadsbestuur het niet mee eens. Wel bood het bestuur de kans om een tegenactie te organiseren en die is er.

Honderden demonstranten waren aanwezig. Ook werd een grote lange regenboogvlag gedragen die de rechten en belangen van de homoseksualiteit vertegenwoordigd. Verder was er naast het podium, waar artiesten optraden, een grote opblaasbare versie van president Poetin te zien. De actie heeft ook de steun van onder meer het Aids Fonds en Amnesty International.

Eberhard van der Laan met regenboogketen 

Ook hield burgemeester Eberhard van der Laan een toespraak. Hij riep de Nederlandse regering op een zogeheten staatsklacht in te dienen tegen Rusland bij het Europees Hof in Straatsburg, wegens schending van de mensenrechten. Van der Laan droeg tijdens zijn toespraak een regenboogketen.

Provincie: