dinsdag, 26. november 2013 - 19:31 Update: 03-07-2014 0:48

ECB onthult half januari volgend jaar nieuwe biljet 10,- euro

Foto van eurobiljetten | ECB
Foto: ECB
Amsterdam/Brussel

Het Eurosysteem zal op 13 januari 2014 het nieuwe €10-biljet van de nieuwe Europa-serie onthullen en het biljet later in het jaar in omloop brengen. Dit meldt de Europese Centrale Bank (ECB) dinsdag.

Ter ondersteuning van de invoering is een Eurosysteem Partnership-Programma opgezet voor fabrikanten en leveranciers van bankbiljettenapparatuur en cliënten en gebruikers.

Apparatuur
Op een seminar dat dinsdag werd gehouden in Brussel, lanceerden de ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied – het Eurosysteem – een Partnership-Programma om fabrikanten en leveranciers van bankbiljettenapparatuur, cliënten en gebruikers van bankbiljettensorteermachines en detectieapparaten, en andere partijen te helpen zich voor te bereiden op de invoering van het nieuwe €10-biljet. Het Eurosysteem zal op 13 januari 2014 het €10-biljet van de nieuwe Europa-serie onthullen en het biljet later in het jaar in omloop gaan brengen.


Aanpassen
“De ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied verheugen zich erop nauw samen te werken met de fabrikanten, leveranciers, beheerders en eigenaren van bankbiljettenapparatuur bij het aanpassen van hun machines en apparaten zodat deze volgend jaar de nieuwe €10-biljetten kunnen verwerken”, aldus Ton Roos, Directeur Bankbiljetten bij de Europese Centrale Bank, tijdens het seminar.


In het kader van het Partnership-Programma zal het Eurosysteem partners voorzien van een reeks instrumenten en materialen die hen kunnen helpen zich voor te bereiden op de invoering van de nieuwe bankbiljetten. 

Detectie
Verder zal het Eurosysteem uitvoerig berichten over de noodzaak om de bankbiljettensorteermachines en detectieapparaten aan te passen aan de nieuwe bankbiljetten en eind juni 2014 brochures versturen over de nieuwe bankbiljetten naar verkooppunten in het gehele eurogebied, teneinde ervoor te zorgen dat geldverwerkers zich afdoende kunnen voorbereiden op het in omloop brengen van de biljetten.


Gebruikers van bankbiljettendetectieapparaten en -sorteermachines dienen contact op te nemen met de leveranciers of fabrikanten van de betreffende apparatuur om deze gereed te maken voor het nieuwe €10-biljet. 

Indien zij van plan zijn om een apparaat of een machine te kopen, dienen zij bij de leveranciers na te gaan of deze kan worden aangepast voor verwerking van de nieuwe bankbiljetten. 

 
Categorie: