woensdag, 4. december 2013 - 10:21 Update: 03-07-2014 0:47

Edwin de Roy van Zuydewijn: Rutte liegt over onderzoek

Foto van Mark Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken

In een interview in het Radio I Journaal woensdagochtend zegt Edwin de Roy van Zuydewijn dat Rutte liegt in zijn brief.

Rutte schreef dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer dat prins Bernhard inderdaad in 2000 onderzoek heeft laten doen naar de Roy van Zuydewijn. Volgens de premier kon hij als “te beveiligen persoon” informatie opvragen over veiligheidsrisico’s die mensen in zijn omgeving vormen. Rutte schrijft in die brief dat het onderzoek naar de Roy van Zuydewijn zich beperkte tot het opvragen van persoonsgegevens en die van zijn bedrijf. De Roy van Zuydewijn zegt hierover tegen de NOS; 'In de brief staat dat het onderzoek naar mij zich beperkte tot het opvragen van persoonsgegevens en die van mijn bedrijf, maar dat is apekool. Zo zit het niet. Het staat dan wel in de brief, maar niet alles wat de handtekening van de premier draagt, is waarheid. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Zowel Kok als Balkenende heeft er zwaar over gelogen. Rutte doet dat nog eens dunnetjes over. Alleen door de politieke druk kan hij niet meer ontkennen dat Bernhard de opdrachtgever was, die overigens niet eens in de positie was om de AIVD aan te sturen. Want als ik staatsgevaarlijk ben, dan komt niet de DKDB, maar de AIVD kijken. Wij zullen vandaag afwachten wat de antwoorden van de premier zijn op dat specifieke punt, want dat is van groot belang.'

In de brief van Rutte staan niet alle antwoorden waar de Roy van Zuydwijn op wacht, maar hij is blij dat nu eindelijk duidelijk is dat prins Bernhard de opdrachtgever was. Volgens De Roy van Zuydewijn wisten hij en prinses Margarita dit eigenlijk al. Prinses Margarita zou volgens hem in de jaren 2001/2002 al gezegd hebben dat er maar één de baas is In Nederland en dat was koning Bernhard. Die stelling is volgens Edwin de Roy van Zuydewijn nu bevestigd.  Volgens hem gaat het erom dat alle regeringen daar juist de deksel op wilden houden. Dan moet men zich afvragen in opdracht van wie dat gebeurd is en dan denkt De Roy van Zuydewijn toch dat men bij Beatrix en toenmalig minister Donner uit moet komen. De Roy van Zuydewijn vindt het een verrassing dat het nu toch is uitgekomen, ook door dapper optreden van de Kamerleden.

Rutte laat in zijn brief een heleboel vragen nog onbeantwoord. Bijvoorbeeld de vraag waarom de BVD, nu AIVD, ook een onderzoek deed. Zoiets gebeurt alleen bij mensen die staatsgevaarlijk worden geacht en de Roy van Zuydewijn was geen veiligheidsrisico. Daarnaast wil de Roy van Zuydewijn weten of zijn familie indertijd ook is onderzocht. Op deze vraag wordt in de brief totaal niet ingegaan door de premiert. Het Tweede kamerdebat van woensdag zal over deze vragen opheldering moeten geven.

Provincie:
Tag(s):