donderdag, 2. mei 2013 - 20:34 Update: 03-07-2014 0:58

Eerste 8 inhuldigingsmedailles uitgereikt

foto van Oranjes | fbf
Foto: fbf
foto van Oranjes | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Minister-president Mark Rutte reikte de eerste 8 onderscheidingen dondermiddag uit in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De 8 kregen de medaille voor hun actieve bijdrage aan het goede verloop van de inhuldigingsdag. De medewerkers werden tijdens de dankbijeenkomst geroemd om hun inzet. Rutte: "Deze 8 staan symbool voor de duizenden en duizenden mensen die net wat extra's hebben gedaan om de inhuldiging tot een succes te maken. Stuk voor stuk hebben ze op hun gebied knappe prestaties geleverd."

Ook burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam maakte een compliment: "Wat een dag! Jullie hebben dat mogelijk gemaakt. Ik heb vele complimenten en dankbetuigingen ontvangen. Die waren aan jullie gericht."

Van Defensie kregen landmachtadjudant Ron van Baarsen en zijn luchtmachtcollega luitenant-kolonel Peter de Boer de 1e inhuldigingsmedailles. Baarsen: "Ik ben er stil van dat ik ben uitgekozen. Het was achter de schermen rennen en vliegen om iedereen op tijd op positie te hebben. Maar als het geheel dan eenmaal staat, voel je vooral trots."

Het eremetaal is een tastbare herinnering aan de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Het kleinood is vervaardigd door de Koninklijke Nederlandse Munt en ontworpen door Hans van Houwelingen. Leuk detail is dat Van Houwelingen ook de huwelijksmedaille 2002 ontwierp. Het portret van de Koning siert de voorzijde van de inhuldigingsmedaille. Op de achterkant staat zijn monogram, in de rand de datum van de troonswisseling 30-4-2013.

Naar verwachting ontvangen zij, die zich hebben ingezet voor de troonswisseling, dit najaar tussen 1 september en 31 oktober de inhuldigingsmedaille. De toekenning hiervan geschiedt bij Koninklijk besluit, op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken, die belast is met het Nederlandse decoratiestelsel.

 

Provincie: