woensdag, 17. april 2013 - 14:42 Update: 03-07-2014 0:59

Eerste herdenkingsmunt met Koning Willem

Utrecht

Op 24 april aanstaande verricht Minister-President Mark Rutte de Eerste Slag van het ‘Koningstientje’ onder toeziend oog van gastheer Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, en van Muntmeester Maarten Brouwer van de Koninklijke Nederlandse Munt.

De ceremoniële Eerste Slag vindt plaats bij het ministerie van Financiën in Den Haag. Het is de eerste munt waarop Willem-Alexander als koning is afgebeeld.  Staatssecretaris Weekers is zeer te spreken over deze eerste munt waarop Willem-Alexander als koning is afgebeeld: “In het ontwerp staan samenbinding, vertegenwoordiging en aanmoediging centraal. Daardoor straalt deze munt uit waar het koningschap van Willem-Alexander ongetwijfeld voor zal staan.”

Ontwerp ‘Koningstientje’
De herdenkingsmunt staat in het teken van het koningschap van Koning Willem-Alexander. De voorzijde toont een deel van de vaandeltekst ‘Je Maintiendrai’. Op de keerzijde zijn tal van individuen geplaatst, die samen een menigte vormen en zo ‘De Nederlanders’ verbeelden. De tekst op de voorzijde loopt door op de keerzijde. Zo zijn beide zijdes verbonden, zoals de nieuwe Koning ook ‘samenbindend’ als thema in zijn koningschap heeft.

Met de munttekst, die ‘ik zal handhaven’ betekent, wordt de aanmoedigende houding van Willem-Alexander als Koning verbeeld. Willem-Alexander is geportretteerd onder een baldakijn in het koninklijke wapen, zo vertegenwoordigt Koning Willem-Alexander het Koningschap Nederland. De combinatie van innovatieve technologie en een grafische, meer traditionele weergave van de onderdelen in het Koninklijk wapen maken het ‘Koningstientje’ tot een historische uitgifte die een mijlpaal in onze vaderlandse geschiedenis markeert.

Het ‘Koningstientje’ is vanaf nu te bestellen op www.herdenkingsmunt.nl en vanaf 1 mei 2013, de dag nadat Willem-Alexander is ingehuldigd als Koning, tevens verkrijgbaar bij postkantoor en -agentschap.

 

 

Provincie:
Tag(s):