woensdag, 24. april 2013 - 9:13 Update: 03-07-2014 0:59

Eerste kwartaal 2013 veel extra aflossingen op hypotheek

Eerste kwartaal 2013 veel extra aflossingen op hypotheek
Foto: Archief FBF.nl

Uit een rondgang van de NOS langs de banken blijkt dat huiseigenaren in het eerste kwartaal van 2013 fors extra hebben afgelost op hun hypotheek.

In 2012 zijn huiseigenaren al begonnen om extra af te lossen en die trend zet zich dit jaar in een nog hoger tempo door. Dit meldt de NOS woensdag.

Paulus de Wilt, directeur Klanten ABN Amro zegt tegen de NOS: 'We zien ook dit kwartaal weer dat er meer is afgelost dan vorig jaar hetzelfde kwartaal. We zien bijna weer 40 procent meer aflossigen zeg maar niet-reguliere aflosingen, extra aflossingen,  dan vorig jaar. En we kunnen bijna wel zeggen dat 1 op de 5 van onze klanten het afgelopen jaar een extra aflossing heeft gedaan.'

Omdat veel huizen in Nederland belast zijn met een hogere hypotheek dan het huis op dit moment waard is, beseffen veel huiseigenaren dat ze meer moeten aflossen. Mensen proberen hun hypotheekschuld meer in overeenstemming te brengen met de waarde van hun huis. De Vereniging van Eigen Huis spreekt tegen de NOS dan ook van een 'omslag in het denken over hypotheken'. Bovendien is het financieel ook aantrekkelijk om af te lossen omdat spaargeld weinig rente oplevert. De banken verwachten dan ook dat het aantal aflossingen ook dit jaar verder zal toenemen.

Waren bij de ABN Amro in het eerste kwartaal 40 procent meer aflossingen, bij de Rabobank en ING waren  extra aflossingen in de eerste twee maanden van dit jaar zelfs 50 procent hoger dan een jaar eerder.

Categorie:
Tag(s):