woensdag, 13. februari 2013 - 12:25

Eerste reactie FNV: bijgesteld woningplan bevat lichtpuntjes

Amsterdam

Het bijgestelde plan voor de woningmarkt bevat een aantal lichtpuntjes voor huurders, startende kopers en de ingezakte bouwsector.

Grote problemen houdt de FNV met de gigantische verhuurdersheffing die ten koste gaat van investeringen in bouw en werkgelegenheid. Het is bovendien slecht voor de economie als het gat van 200 miljoen tot nieuwe bezuinigingen leidt.

Dat zegt FNV in Beweging in een eerste reactie op de bijgestelde plannen van minister Blok. Het is positief dat nieuwkomers op de woningmarkt niet langer meteen hun hele hypotheek verplicht moeten aflossen. Daardoor wordt de drempel voor starters iets lager. Ook goed is dat de pijn van de jaarlijkse huurverhoging voor huurders iets is verzacht. Het akkoord gaat echter voorbij aan de problemen van de groep van wie de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Zij zijn een van de redenen dat mensen niet meer doorstromen en de huizenmarkt op slot zit.

Een stimulans voor de bouwsector zijn de – tijdelijke - verlaging van de btw voor renovatie van bestaande woningen en de 150 miljoen voor een energiebesparingsfonds, waar ook FNV Bouw al een tijd lang voor pleit. De FNV waarschuwt echter dat deze investering niet moet leiden tot nieuwe bezuinigingen: dat brengt de economie alleen nog maar verder in het slop.
Provincie:
Tag(s):