vrijdag, 5. juli 2013 - 20:55 Update: 03-07-2014 0:55

Eerste wolf in Nederland sinds 150 jaar nu al platgereden

Foto van doodgereden wolf | Janneke van der Linde
Foto: Janneke van der Linde

Het lijkt er sterk op dat er zich in Nederland, voor het eerst in de afgelopen 150 jaar, weer een echte wolf heeft begeven. Al heeft zijn of haar verblijf in Nederland wel erg kort geduurd, het dier werd in de Noordoostpolder doodgereden.

Geen chip
‘Donderdagochtend werd het doodgereden dier, met duidelijke kenmerken van een Europese wolf, aan de Uiterdijkenweg te Luttelgeest aangetroffen. Er is sectie op het stoffelijk overschot verricht en DNA is verzameld voor onderzoek, er is geen chip in het dier aangetroffen wat de kans groter maakt dat het hier een echte wolf betreft’, meldt Leo Linnartz van wolveninnderland.nl donderdag.

Waarschijnlijk is het dier in de nacht van 3 op 4 juli doodgereden, omdat het dode dier er volgens getuigen de avond daarvoor nog niet lag. Experts in Nederland en Duitsland denken dat het een wolf is, maar kunnen een wolfshond niet helemaal uitsluiten. 

DNA
Dergelijke recente kruisingen tussen wolf en hond kunnen erg veel op een wolf lijken. DNA van het dier wordt naar Duitsland gestuurd om zekerheid te krijgen over zijn identiteit. Mocht uit DNA-onderzoek blijken dat het een Duitse wolf is, dan is dit de eerste zekere wolf sinds anderhalve eeuw in Nederland. 


De Duitse wolvenpopulatie neemt de laatste 8 jaar sterk toe. Vorig jaar zijn de eerste jonge wolven geboren op de Lüneburger Heide. Dit jaar hebben zelfs twee roedels in Niedersachsen jongen gekregen. Opgroeiende jonge wolven verlaten met een leeftijd van 1 tot 2 jaar hun ouderlijk territorium en leggen dan grote afstanden af, gemiddeld 50 km per nacht. 

Recent is zo’n jonge wolf in een militair oefengebied bij het Duitse Meppen (ter hoogte van Emmen) gefotografeerd, nog geen 15 km van de Nederlandse grens en circa 100km vanaf de Noordoostpolder. Niet meer dan twee nachtjes lopen voor een wolf. Eerder waren er al waarschijnlijke wolvenwaarnemingen bij Duiven en in Zeeuws-Vlaanderen.