maandag, 8. april 2013 - 15:27 Update: 03-07-2014 1:00

Eis: Jeugddetentie en PIJ-maatregel tegen verdachte steekpartij Horvathweg

Eis: Jeugddetentie en PIJ-maatregel tegen verdachte steekpartij Horvathweg
Foto: fbf archief
Rotterdam

Het Openbaar Ministerie heeft maandag tegen een 16-jarige jongen die ervan wordt verdacht in augustus vorig jaar betrokken te zijn geweest bij dood van een 17-jarig meisje één jaar jeugddetentie en plaatsing in een inrichting voor jeugdigen geëist.

Eén jaar jeugddetentie is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een verdachte die jonger is dan 16 ten tijde van het misdrijf.
De officier achtte bewezen dat de jongen zich schuldig heeft gemaakt aan de zogenoemde gekwalificeerde doodslag.

Volgens de officier heeft de jongen, die destijds nog maar 15 jaar oud was, samen met twee andere jongens het meisje naar de bosjes bij de Horvathweg gelokt. Daar zou het de bedoeling zijn geweest het meisje te beroven van haar mobiele telefoons, en mogelijk ook seksueel te misbruiken. Dat laatste heeft overigens niet plaatsgevonden. Om te voorkomen dat de diefstal van de telefoons van het meisje zou worden ontdekt, en om te voorkomen dat ze aangifte zou doen, zou ze zijn gedood. Het slachtoffer kende de jongen die zich vandaag voor de rechtbank moest verantwoorden.

De dood van het meisje leidde tot veel beroering. Dat was een van de redenen waarom het OM aan de rechtbank gevraagd had de zaak in de openbaarheid te behandelen. Strafzaken waarin minderjarigen verdachte zijn, worden in de regel achter gesloten deuren behandeld. De rechtbank besloot maandagochtend dat de zaak toch in beslotenheid werd behandeld. Familieleden van de verdachte en het slachtoffer zijn wel bij de behandeling aanwezig. De andere twee jongens, nu 15 jaar oud, staan later deze week terecht.

Provincie: