woensdag, 11. september 2013 - 13:17 Update: 03-07-2014 0:52

Eis: twee jaar voor Apeldoornse PGB-fraudeur

Foto van zorgtoeslag Belasting | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Apeldoorn/Zutphen

Het Functioneel Parket heeft woensdag voor de rechtbank in Zutphen twee jaar gevangenisstraf geëist tegen een 36-jarige man uit Apeldoorn.

Het Openbaar Ministerie verwijt hem belastingfraude, uitkeringsfraude, valsheid in geschrift en witwassen. Alle feiten houden verband met fraude die zou zijn gepleegd met het Persoonsgebonden Budget (PGB). Het bedrag van de fraude bedraagt meer dan 250.000 euro.

De verdachte zit sinds april 2013 in voorlopige hechtenis. Uit onderzoek door de Inspectie SZW blijkt dat de verdachte tientallen mensen hielp met het aanvragen van PGB. Hij vroeg hiervoor tien procent van het uitgekeerde zorg geld. Hij gaf die inkomsten niet op aan de belastingdienst of het UWV, terwijl hij een uitkering ontving. Daarnaast vroeg hij met valse papieren PGB aan voor zijn zoon en vader.

Het OM rekent verdachte zwaar aan dat hij stelselmatig en op verschillende terreinen fraude pleegde. Verdachte schroomde niet om voor zijn fraude andere mensen te gebruiken om er zelf beter van te worden. De verzorgingsstaat is gestoeld op vertrouwen dat mensen die geld nodig hebben de waarheid spreken. Fraude ondermijnt het systeem.

De officier van justitie acht een forse gevangenisstraf van twee jaar passend. Hij kondigde op zitting ook een ontnemingsvordering aan, omdat misdaad niet mag lonen. 

 
Provincie:
Tag(s):