zaterdag, 30. november 2013 - 21:03 Update: 03-07-2014 0:47

Erik de Zwart:onderzoek of platenindustrie eigen platen opkoopt

Foto van radio frequentie VU-meter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Hilversum

Vanwege de aanhoudende geruchten, dat artiesten en platenmaatschappijen hun eigen platen opkopen om zo hoog in de hitlijsten te komen, stelt de Stichting Nederlandse Top 40 een onderzoek in naar deze mogelijke consumentenmisleiding. Dit meldt de stichting Top 40 zaterdag.

Uit een onlangs gehouden representatief onderzoek door DVJ Insights blijkt dat bijna 40% van de ondervraagden gehoord heeft over aanhoudende geruchten over platenmaatschappijen en artiesten, die hun eigen platen zouden opkopen, om zo een betere positie te verwerven in de hitlijsten.

Dit is niet alleen negatief voor de muziekindustrie in zijn algemeenheid, maar doet ook afbreuk aan de betrouwbaarheid van die hitlijsten, zo blijkt uit het onderzoek.

Erik de Zwart
Met name dat laatste aspect is voor de Stichting Nederlandse Top 40 reden om een onderzoek in te stellen naar mogelijke consumentenmisleiding. ‘We hebben als Top 40 een reputatie hoog te houden. We worden door het Nederlandse volk als de énige, èchte betrouwbare hitparade gezien’, stelt Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40. 

‘We willen onderzoeken in welke mate pogingen tot beïnvloeding inmiddels bij andere hitlijsten hebben plaatsgehad om ook in de toekomst onze betrouwbaarheid te kunnen waarborgen’, aldus de Zwart.

De Top 40, die 2 januari 2015 50 jaar bestaat, heeft de grootste bekendheid (bijna 80%) van alle hitlijsten in ons land, zo staat in het rapport van DVJ Insights. Bijna de helft van de ondervraagden vindt de Top 40 ook het meest betrouwbaar.