woensdag, 20. november 2013 - 21:34 Update: 03-07-2014 0:48

De EU moet zich nu hard maken voor groei en banen

Foto van Dijsselbloem | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De vooruitzichten van de lidstaten in problemen zijn flink verbeterd, maar we zijn er nog niet.

Het komt er nu op aan dat de euroland hun economische groei verhogen en de werkloosheid bestrijden. Dat heeft minister Dijsselbloem gezegd tijdens zijn lezing als voorzitter van de Eurogroep in het Huis van Europa in Den Haag. Ook vond hij het belangrijk dat landen die noodsteun ontvangen, zoals Griekenland en Spanje, weer op eigen benen komen te staan. Dijsselbloem wees erop dat het huishoudboekje van de lidstaten wel steeds meer op orde komt, mdaar dat uit de laatste prognoses van de Europese Commissie blijkt dat het met de economische vooruitzichten nog niet best gesteld is. Voor dit jaar wordt in de Eurozone nog een krimp van 0,4 procent verwacht. Dit schrijven verschillende media woensdag.

In een toelichting op zijn toespraak zei Dijsselbloem dat het niet nodig is dat de lidstaten àlle verantwoording aan Brussel overdragen om de problemen aan te pakken. Het verbeteren van arbeidsmarkt en sociale systemen kan het beste op nationaal niveau gebeuren. Maar alle lidstaten moeten wel zorgen dat ze meer concurrerend worden en dat ze geen risico vormen voor de rest.

De Huis van Europalezing wordt jaarlijks georganiseerd door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Europees Parlement in Nederland. Eerder waren onder anderen eurocommissaris Olli Rehn en EU-president Herman Van Rompuy te gast.

Categorie:
Tag(s):