donderdag, 7. november 2013 - 11:42 Update: 03-07-2014 0:49

Examendieven kwamen via dak van de school binnen

foto van examen | fbf
Foto: fbf
foto van examen | fbf
Foto: fbf
Rotterdam

De jonge mensen die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor de inbraak en eerste verspreiding van de op een Rotterdamse school gestolen examens zijn via een dakraam de school binnengekomen.

Waarschijnlijk zijn ze meerdere keren binnen de school geweest om de uiteindelijk 27 examens te pakken te krijgen. Dat heeft de officier van justitie die het onderzoek naar de examendiefstal leidt, donderdag gezegd tijdens de eerste dag waarop de verdachten zich moesten verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam.

11 verdachten

De elf verdachten, tussen de 16 en 21 jaar oud, worden verdacht van de daadwerkelijke inbraak of betrokkenheid daarbij, of het daarna verder verspreiden van de examens. Van de verdachten, twee meisjes en negen jongens, zijn er acht eindexamenleerling van de school. Twee anderen zijn een jonger zusje en een oudere broer van de eindexamenleerlingen. De elfde verdachte is een neef die aan een andere school eindexamen deed in het VMBO. Hij wordt ervan verdacht de vermeende inbrekers ertoe te hebben aangezet de twee VMBO-examens te stelen, nadat aanvankelijk alleen VWO- en Havo-examens waren gestolen.

De inbraken in de school vonden vermoedelijk eind april, begin mei plaats. Dat de eindexamens waren verdwenen bleek eind mei toen via internet het VWO-eindexamen Frans uitlekte. Vrijwel meteen was duidelijk dat het examen was gestolen bij de Rotterdamse school. Nader onderzoek door de politie eenheid Rotterdam leidde tot de ontdekking dat er 27 eindexamens waren gestolen op de school.

Verdachten fotografeerden examens

De verdachten fotografeerden vermoedelijk de examens waarna de originelen weer teruggelegd werden in de kluis waar ze werden bewaard. Daarna werden de examens op verschillende manieren, waarschijnlijk voornamelijk via internet of usb-sticks, verder verspreid.

Met name door het onderzoek van digitale communicatiemiddelen heeft de politie inmiddels meer dan honderd mensen getraceerd die mogelijk de gestolen examens hebben gekregen. Zij worden verdacht van heling. Over de afdoening van deze zaken moet nog een beslissing worden genomen.

159 mensen verhoord

In totaal zijn in het onderzoek naar de examendiefstal 159 mensen gehoord als verdachte. Inmiddels is van 65 van deze verdachten aan de Onderwijsinspectie de naam doorgegeven.

De zitting van donderdag had het karakter van een regiezitting, zodat de verdediging van de verdachten nog onderzoek kan vragen. Het Openbaar Ministerie is nagenoeg klaar met het onderzoek naar deze verdachten. De inhoudelijke behandeling van de zaak is voorzien voor eind januari en de officier heeft de rechtbank donderdag gevraagd ook de zaken tegen de minderjarige verdachten in het openbaar te behandelen.