woensdag, 9. oktober 2013 - 15:51 Update: 03-07-2014 0:51

Excuses aan voor arrestatie diplomaat, maar toch begrip

Excuses aan voor arrestatie diplomaat, maar toch begrip
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Nederland heeft Rusland excuses aangeboden voor de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag.

'Op basis van de informatie van de politie kom ik tot de conclusie dat met de aanhouding en detentie van een Russische diplomaat, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, het Verdrag van Wenen is geschonden. Hiervoor biedt de Staat der Nederlanden de Russische Federatie excuses aan', laat minister Timmermans woensdag weten.

Tegelijkertijd heeft minister Timmermans persoonlijk begrip voor het optreden van de betrokken politieagenten, die hebben gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.

De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, laat in een reactie aan diverse media weten vierkant achter de agenten te staan. Van Aartsen is in zijn functie als burgemeester van de Hofstad ook hoofd van de politie eenheid Den Haag.  Volgens Van Aartsen hadden de agenten 'de plicht de kinderen van de Russische diplomaat in bescherming te nemen'.