maandag, 23. december 2013 - 16:03 Update: 03-07-2014 0:46

Excuses Encebe na gebleken opzet met biologische ham

Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Oss

De partij gewone ham van ruim 11 ton die vleesverwerkingsbedrijf Encebe in de periode juni-juli 2012 heeft verkocht als biologisch is met opzet gebeurd.

Dit concludeert de commissie van Hans Alders in zijn rapportage naar aanleiding van een onderzoek naar de vermeende fraude.

Omgekat
'Een partij ham van 23.852 kg is omgekat van regulier vlees naar biologisch vlees. Van deze partij is 11.294 kg daadwerkelijk verkocht als biologische ham', stelt Alders in zijn rapport. 

'Mede omdat VION er niet in geslaagd is de afgelopen 3 weken enig bewijs van het tegendeel te leveren kan er geen twijfel over bestaan dat deze actie bewust en in opdracht of tenminste met medeweten van leidinggevende functionarissen bij ENCEBE is uitgevoerd', aldus Alders. 

Handelingen
Daarvoor zijn er teveel verschillende handelingen verricht, op meerdere plaatsen in de organisatie; in het vrieshuis moesten partijen vlees van andere codes worden voorzien en in de centrale ENCEBE administratie moesten codes worden gewijzigd. 

De klokkenluiders zijn ervan overtuigd dat het hier een eenmalige actie betreft; zij kennen geen andere gevallen. 

Reactie Encebe
'Het verantwoordelijke management van Encebe is niet meer in functie en niet meer actief voor de onderneming. 
Encebe onderschrijft de conclusies in de rapportage van de Commissie Alders. De aanbevelingen die worden gedaan om herhaling te voorkomen, worden volledig overgenomen. De interne controles en werkprocedures worden aangepast en verscherpt. Encebe vindt deze verwisseling volstrekt onacceptabel, betreurt het zeer dat dit heeft plaatsgevonden en biedt nogmaals haar excuses aan', laat Encebe in een reactie weten. 

 

Provincie: