woensdag, 3. juli 2013 - 12:24 Update: 03-07-2014 0:55

FD-columniste gearresteerd voor stalking ex-vriend

Foto van vrouw achter laptop | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De Nederlandse FD-columniste en econome Heleen Mees is maandag in New York aangehouden op verdenking van stalking.

Ze zou de hoofdeconoom van de Amerikaanse zakenbank Citygroep, de 63-jarige Willem Buiter, hebben gestalkt door hem honderden seksueel getinte e-mails te sturen en hem te bedreigen. Dit meldt de New York Daily News.

Mees (44) die voorheen werkte aan de New York University, had een relatie met de 63-jarige Brits-Nederlandse hoofdeconoom van de Amerikaanse Citygroupbank Willem Buiter. Toen het uitging sloegen bij haar de stoppen door.

Volgens de New York Daily News bevatten de berichten die Mees Buiter stuurde zelfs foto's waarop Mees masturberend te zien zou zijn. Maar er zaten ook bedreigende teksten bij en een foto van dode vogels en in één mail schrijft ze te hopen dat het vliegtuig waarin Buiter reist zal neerstorten. Ook de vrouw en kinderen zouden doelwit zijn geworden van het gestalk van Mees.

Mees is gisteren voorgeleid en zou nog vastzitten.. Pas na het betalen van 5000 dollar borg wordt ze vrijgelaten. De rechter heeft Mees een contactverbod opgelegd.

Ze mag geen contact opnemen met Buiter en zijn familie. "Bel ze niet, ga niet naar hun woning, niet naar hun school, niet naar zijn kantoor. Stuur geen e-mails of berichtjes, bel niet en stuur geen brieven", zei de rechter John Mandelbaum volgens NY Daily News. Volgens de advocaat van Mees hebben Mees en Buiter een langdurige relatie gehad en kwam de e-mailwissseling van twee kanten.

Mees is onder meer oprichtster van de emancipatie-organisatie van Women on Top en ex-docent aan NYU. In Nederland werkte zij onder meer op de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Tilburg. Mees heeft een wekelijkse column in Het Financieele Dagblad. Tussen 2006 en 2010 schreef ze ook columns voor NRC Handelsblad. Ze is bekend om haar feministische standpunten.