vrijdag, 11. oktober 2013 - 13:55 Update: 03-07-2014 0:50

Felicitaties TNO voor OPCW voor Nobelprijs voor de Vrede

Foto van Nobelprijs goud | Nobelstichting
Foto: Nobelstichting

OPCW heeft vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. 'Dit onderstreept het belang van internationale samenwerking en inspecties op het gebied van veiligheid in het algemeen en chemische wapens in het bijzonder', meldt TNO vrijdag.

Al sinds het jaar 1993 werkt de internationale gemeenschap in de OPCW samen om de wereld te ontdoen van chemische wapens. Zoals de recente tragedie in Syrië liet zien, vormen chemische wapens een afschrikwekkende dreiging die uitgebannen moet worden.

TNO is er trots op mede aan het begin te hebben gestaan van deze organisatie. De voormalige directeur van het TNO Prins Maurits Laboratorium (Dr. Koos Ooms) kan worden beschouwd als een van de founding fathers van het Verdrag. TNO heeft in de periode 1993-1997 bijgedragen aan de inrichting van de OPCW en de opleiding van medewerkers.

Tot de dag van vandaag is TNO betrokken bij het werk van de OPCW. De TNO-vestiging in Rijswijk is één van de ongeveer 20 zogenoemde designated laboratories ter wereld die analyses voor de OPCW uitvoert.

TNO neemt al jaren met succes deel aan de internationale testen die gelden als een examen om de OPCW status te krijgen en behouden. Dankzij deze status kan TNO monsters onderzoeken die tijdens OPCW inspecties worden genomen.

Daarnaast zijn TNO-medewerkers nauw betrokken in allerlei wetenschappelijke en uitvoerende activiteiten van de OPCW.

Provincie:
Tag(s):