vrijdag, 20. december 2013 - 8:49 Update: 03-07-2014 0:46

‘Files grootste zorg voor ondernemers in 2013’

Foto van file snelweg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Files bezorgden ondernemers het afgelopen jaar de meeste kopzorgen bij het vervoer van hun goederen. Dit blijkt uit een inventarisatie van verladersorganisatie EVO, die de filedruk daarom als ‘de goederenstrop van 2013’ bestempelt.

EVO maakt dit jaar voor het eerst een top-10 van hindernissen die ondernemers de meeste zorgen geven bij het vervoer van hun goederen over de weg, het water, het spoor en door de lucht. EVO zet zich in om deze hindernissen in 2014 weg te nemen of terug te dringen. De filedruk op de Nederlandse wegen bezorgde ondernemers een schadepost van ruim 800 miljoen euro. Deze schade ontstaat doordat bedrijven meer bestel- of vrachtauto’s moeten inzetten, kilometers moeten omrijden of te laat zijn voor laad- en lostijden.

Volgens EVO moet de politiek in 2014 dan ook iedere beschikbare ruimte benutten om knelpunten op te lossen en een hoogwaardige infrastructuur te behouden. De bevoorrading van winkels in binnensteden (tweede plaats in de top 10) is onnodig tijdrovend door een wirwar aan regels, met als gevolg ruim 500 miljoen euro aan schade voor ondernemers. Op de derde plaats staan verouderde douaneprocedures die de internationale goederenstroom aanzienlijk vertraagden, bijvoorbeeld door dubbele controles aan de grens. Deze hindernissen, die bedrijven duizend euro per container per dag kosten, nemen in de toekomst mogelijk geleidelijk af omdat de WTO in december een akkoord sloot dat veel van deze hindernissen wegneemt.

Provincie:
Tag(s):