maandag, 14. oktober 2013 - 22:22 Update: 03-07-2014 0:50

FNV: Aanpassing sociaal Akkoord is onbehoorlijk

FNV: Aanpassing sociaal Akkoord is onbehoorlijk
Amsterdam

Terwijl de CNV vandaag bekend maakte zich aan te sluiten bij het begrotingsakkoord, gaat de FNV morrend akkoord.

Het eenzijdig aanpassen van de afspraken in het sociaal akkoord door het kabinet wordt door het ledenparlement van de FNV als niet fatsoenlijk bestempeld. Daarom vraagt de FNV het kabinet zo snel mogelijk tekst en uitleg te geven over de recente aanpassingen.

Ton Heerts, voorzitter FNV: “Afspraak is afspraak, dat heb ik meerdere malen gehoord vanavond. Onze leden vragen zich terecht af wat een afspraak met dit kabinet nog waard is als er achteraf toch nog aanpassingen worden gedaan. Dit raakt het vertrouwen van werknemers in dit kabinet.’’ De FNV hecht veel waarde aan de afspraken uit het sociaal akkoord. Daarom wil de FNV tekst en uitleg van het kabinet over de aanpassingen.

Heerts: “Het kabinet heeft nu een aantal punten genoemd.  Zo hebben wij op het gebied van de uitvoering van het sociaal akkoord ook nog wel een paar punten. Belangrijk daarbij is bijvoorbeeld de uitvoering van de Participatiewet. Het Ledenparlement nam een motie aan over dit onderwerp." De FNV spreekt morgen in de Stichting van Arbeid met de andere vakbonden en werkgevers over de eenzijdige aanpassingen door het kabinet.

Totaal oneens met zes miljard

De FNV blijft het oneens met de 6 miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. De recente begrotingsafspraken zijn een extra reden om op 30 november in Utrecht een stevige start te maken met de campagne voor koopkracht en echte banen.

In de nieuwe begrotingsafspraken die het kabinet maakte met de oppositie zit een aantal grote tegenvallers: de werkbonus is geschrapt, het moment waarop werklozen arbeid onder hun niveau moeten aanvaarden, is naar voren gehaald en er wordt op grote schaal extra bezuinigd op de zorg en ambtenaren. Ook zijn er grote twijfels bij de beweringen dat er 50.000 extra banen bij zouden komen. In de koopkracht lijken veel mensen erop vooruit te gaan, maar juist de minima en gepensioneerden leveren opnieuw in.

Categorie:
Tag(s):