woensdag, 7. augustus 2013 - 11:09 Update: 03-07-2014 0:54

FNV Bondgenoten stellen V&D ultimatum

Foto logo van FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Groningen

De leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij V&D stellen hun werkgever een ultimatum. Dat is gisterenavond besloten in een ledenbijeenkomst in Aduard (Groningen).

Ze eisen onder meer een ontslagvergoeding op basis van de ‘oude’ kantonrechtersformule. Reageert V&D niet voor maandag 12 augustus 13.00 uur, dan worden acties niet uitgesloten.

Eindbod V&D doet geen recht aan jarenlange inzet werknemers

Het eindbod van V&D voor een sociaal plan werd vorige week al door een grote meerderheid van de werknemers in een schriftelijke stemming afgewezen. Met name de hoogte van de ontslagvergoeding, die dertig procent lager is dan de vergoeding in het sociaal plan van 2012, vinden ze onvoldoende. Volgens de werknemers “doet deze vergoeding geen recht aan hun jarenlange inzet voor V&D”. FNV Bondgenoten is het ook oneens met het feit dat V&D de salarissen van medewerkers die intern herplaatst worden in een lagere functie versneld wil afbouwen.

“Fatsoenlijke ontslagvergoeding is bittere noodzaak”

Het winkelbedrijf biedt een ontslagvergoeding op basis van de nieuwe kantonrechtersformule. Het sociaal plan van 2012 rekende nog met de oude kantonrechtersformule. Niels Suijker, bestuurder FNV Bondgenoten: “De werkloosheid in Nederland stijgt en een nieuwe baan is echt niet zo maar gevonden, zeker niet in Groningen. Naast van werk-naar-werk-afspraken, is een fatsoenlijke ontslagvergoeding als compensatie voor het verlies aan inkomen dus bittere noodzaak voor ontslagen medewerkers.”

Reorganisatie en gedwongen ontslag

V&D maakte medio juni bekend dat het distributiecentrum (DC) in Aduard wordt gesloten. Hierdoor verliezen 109 mensen hun baan. Daarnaast verdwijnen op het Service Center in Amsterdam de komende anderhalf jaar circa 60 van de 475 arbeidsplaatsen.  

Provincie: