vrijdag, 28. juni 2013 - 19:00 Update: 03-07-2014 0:55

FNV Bouw stelt Van Wijnen ultimatum

Foto van vlag FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van vlag FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

FNV Bouw heeft de directie van bouwbedrijf Van Wijnen vrijdag een ultimatum gesteld. De bond wil voor het eind van dinsdag 2 juli praten over een fatsoenlijk sociaal plan. "Gebeurt dat niet, dan volgen vanaf woensdag acties," aldus regiobestuurder Helga Tienkamp.

De bond wil op korte termijn een sociaal plan voor werknemers van Van Wijnen in Gorredijk en Groningen. Uiteindelijk moet er een fatsoenlijk vangnet voor alle medewerkers van het bedrijf worden afgesproken.

Al weken krijgt FNV Bouw uit verschillende delen van Nederland signalen dat Van Wijnen bezig is groepen werknemers te ontslaan. Het gaat intussen om minstens 70 mensen verspreid over het land.

Ondanks herhaald aandringen van zowel FNV Bouw als CNV Vakmensen beweegt Van Wijnen totaal niet richting overleg. Bij elke poging van de bonden om aan tafel te komen, weigert Van Wijnen.

"Twee dagen terug heeft FNV Bouw nog een zogenaamd voor-ultimatum gestuurd," zegt Tienkamp. "We kregen een nette brief terug: "Overleg? Over een fatsoenlijk sociaal plan? Niet nodig."

Volgens Tienkamp schermt Van Wijnen steeds met gemaakte afspraken met de ondernemingsraad. "Maar een sociaal plan hoort met de vakbonden te worden overeengekomen. Daar ligt de expertise, kennis en onafhankelijkheid." Intussen zijn in Groningen al 14 mensen ontslagen en is de ontslagronde in Gorredijk in volle gang. Daar hebben 16 werknemers van de een op de andere dag een vaststellingsovereenkomst onder de neus gekregen.

"De mensen waren totaal overvallen," zegt Tienkamp. "Nog nooit had Van Wijnen iets gezegd over mogelijke ontslagen. Het aanbod van het bedrijf is bovendien graatmager. Niemand van Gorredijk heeft dan ook de vaststellingsovereenkomst getekend. Inmiddels liggen de ontslagaanvragen bij het UWV."

Provincie:
Tag(s):