dinsdag, 18. juni 2013 - 22:03 Update: 03-07-2014 0:56

FNV Bouw waarschuwt voor hittegevaar op werkplek

Foto van snijbrander sloop gebouw | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van snijbrander sloop gebouw | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

FNV Bouw waarschuwt bouwvakkers, dakdekkers en onder meer wegwerkers voor hittegevaar.

‘Het wordt extreem heet in Nederland woensdagmiddag, op veel plaatsen 30 tot 35 graden. Dat nu eindelijk de zon schijnt is fijn, maar buiten werken onder dit soort omstandigheden is topsport: het kan grote risico’s meebrengen’,  zegt Hans Crombeen, sectorbestuurder van FNV Bouw.

Volgens Crombeen is het voornaamste gevaar bij inspannend werken in de hitte concentratieverlies. ‘Dakdekkers en asfalteerders bijvoorbeeld, werken met branders en dampende machines. Als zij aan de rand van het dak of bovenop de machine opeens onwel worden, is dat meteen levensgevaarlijk.’

Veel drinken
Ook bouwvakkers moeten oppassen, al kunnen zij op hun bouwplaats de schaduw soms nog opzoeken. ‘Veel drinken, goed insmeren, de huid bedekken en iets op het hoofd dragen’, adviseert Crombeen dringend. Wat de dakdekkers betreft, onderstreept Crombeen het belang van naleving van de hitteverletregeling – de enige in zijn soort voor zover FNV Bouw weet.

40 graden
‘De cao voor dakdekkers is de eerste en enige cao waarin staat dat mensen het werk mogen neerleggen als de temperatuur op de werkplek 40 graden of hoger is. En dat is morgen verre van denkbeeldig. Dakdekkers werken op een groot, zwart vlak in de volle zon. Ze hebben daarbij vaak een gasbrander in de hand. Hitte van alle kanten dus.’

Crombeen wijst nadrukkelijk ook op de verantwoordelijkheid van werkgevers, die de zorg dragen voor de veiligheid en gezondheid van hun mensen.

‘Dus:verstrek beschermende kleding, genoeg water en zonnebrandcrème. Pas tijdig de werkplanning aan, zorg voor extra pauzes, rouleer het werk, scherm de werkplek af waar het kan. En biedt zoveel mogelijk vervangend werk op schaduwplaatsen’, aldus Crombeen.