donderdag, 11. april 2013 - 22:32 Update: 03-07-2014 0:59

FNV: Veiliger bouwen in binnensteden

FNV: Veiliger bouwen in binnensteden
Den Haag

De inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat in de periode van 15 april tot en met 8 mei opnieuw intensief controleren op het veilige gebruik van klimmaterieel en rolsteigers op bouwlocaties in binnensteden.

Met als doel het verder terugdringen van valgevaar. Bij een vergelijkbare controle vorig jaar constateerde de Inspectie SZW dat op 84 procent van de onderzochte locaties onveilig werd gewerkt.

"Vallen is een groot risico in de bouw," zegt vice voorzitter FNV Bouw Charley Ramdas. "Dit schrikbarende cijfer moet nu echt naar beneden. Niet voor niets hebben wij na de vorige inspectie er samen met werkgevers in onze gezamenlijke stichting Arbouw stevig op aangedrongen dat iedereen zich strikt houdt aan de veiligheidsregels, die we daarover met elkaar hebben afgesproken. Het correcte gebruik van ladders, trappen, kamersteigers en rolsteigers staat hierin centraal. Veiligheid in en op de bouw is een van de belangrijkste speerpunten in ons beleid. Daar kun je niet goed genoeg op blijven controleren."

Met name de kleinere bouwlocaties, zoals in binnensteden, worden gecontroleerd. Hier werken vaak meerdere bedrijven tegelijk -vaak in een beperkte ruimte - aan nieuwbouw, renovatie, onderhoud, sloop- en installatiewerk. Bedrijven waarbij de komende weken overtredingen worden vastgesteld en boetes worden opgelegd krijgen gegarandeerd een vervolgbezoek waarbij de werkgever moet aantonen dat de noodzakelijke verbeteringen zijn aangebracht en de arbo-zorg op orde is. Naar aanleiding van de vorige inspectie zijn door de Stichting Arbouw 2 nieuwe A-bladen uitgegeven: voor rolsteigers en voor ladders en trappen. Brancheorganisatie VSB presenteerde eerder dit jaar verbeterde werkmethoden om rolsteigers veilig op en af te bouwen.

Provincie:
Tag(s):