woensdag, 13. februari 2013 - 22:49

FNV: Werken met behoud van uitkering zorgt voor misstanden

Den Haag

Bijstandsgerechtigden werken steeds vaker met behoud van uitkering. Maar daarbij gaat een hoop mis. Dat blijkt uit het zwartboek ‘Werken in de Bijstand, allesbehalve gewoon goed werk’ van de FNV.

Uit door de FNV verzamelde verhalen blijkt dat er sprake is van verdringing van regulier werk, dat mensen slecht behandeld worden en dat bijna geen van de bijstandsgerechtigden normaal loon voor reguliere werkzaamheden krijgt.

Leo Hartveld, voorzitter FNV In Beweging: 'Uit de verhalen die bij ons binnenkwamen blijkt dat meerdere gemeenten profiteren van goedkope arbeidskrachten, die geen loon ontvangen, maar werk moeten doen dat bij de gemeenten blijft liggen. Terwijl werk moet lonen. Deze mensen zijn vaak radeloos en voelen zich in een hoek gezet. De FNV staat voor gewoon goed werk, dus werk met een fatsoenlijk loon en een goede begeleiding naar regulier werk, daar moeten gemeenten op inzetten.'

De FNV wil dat mensen niet afhankelijk worden van een uitkering. Daarom luistert de begeleiding naar regulier werk nauw. De vakbond ziet dat zij vaak voor langere tijd in werktrajecten worden gehouden die hen niet richting de reguliere arbeidsmarkt begeleiden. Dit levert zowel de bijstandsgerechtigden als de gemeenten uiteindelijk niets op.
Provincie:
Tag(s):