woensdag, 31. juli 2013 - 8:06 Update: 03-07-2014 0:54

FNV:Asscher pakt rol in voorkomen massaontslag Sensire

Foto bordje thuiszorg | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Minister Asscher (Sociale Zaken) gaat dit weekend met de FNV in gesprek over een oplossing voor de problemen die spelen bij thuiszorgorganisatie Sensire.

Dat heeft de minister volgens Abvakabo aan leden van deze vakbond toegezegd. Het ministerie spreekt dit overigens woensdag in een verklaring tegen.

Ruim honderd thuiszorgmedewerkers hebben dinsdag vanaf 15.30 uur het hoofdkantoor van hun werkgever Sensire bezet gehouden. Sensire heeft voor 1100 thuiszorgmedewerkers het ontslag aangekondigd, terwijl er wel geld is én werk. De directie van Sensire ontvluchtte na de bezetting het pand.

De thuiszorgmedewerkers zien het gesprek met Asscher met vertrouwen tegemoet en hebben daarom dinsdag rond middernacht de bezetting beëindigd. De volgende actie, in een reeks van acties, staat al wel gepland: volgende week gaan de medewerkers richting de verantwoordelijk wethouder.

Sensire zegt al haar thuiszorgmedewerkers te moeten ontslaan omdat de gemeenten geen duidelijkheid geeft over de toekomst van het werk. De wethouder van Doetinchem heeft echter vandaag gesteld dat Sensire deze duidelijkheid wél degelijk geeft. Het werk blijft nagenoeg gelijk. Dit klopt ook, want het budget vanuit de rijksoverheid voor het komende jaar thuiszorg blijft hetzelfde. Het geld en het werk blijft. Nu al 1100 thuiszorgmedewerkers op straat zetten is dus voorbarig en schandalig.

De thuiszorgmedewerkers zijn blij met de overweldigende steun die zij gedurende hun actie vandaag hebben ontvangen uit het hele land. Thuiszorger Esther: "Dit is pas het begin! We gaan door tot de zorg voor onze ouderen en onze banen gered zijn."

Reactie ministerie van Sociale Zaken
In de media verschijnen berichten dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komend weekend een gesprek heeft met de medewerkers van Sensire, danwel met de AbvaKabo FNV. Dat is onjuist.

De minister is op vakantie in het buitenland en heeft geen contact gehad met de Abvakabo FNV. Wel zijn er Kamervragen gesteld aan minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 'Die worden nu eerst beantwoord',aldus het ministerie.

Provincie: