donderdag, 25. juli 2013 - 19:12 Update: 03-07-2014 0:54

Forse straffen geëist tegen verdachten wapenhandel en overvallen

Foto van advocaat | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van advocaat | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

De officier van justitie heeft donderdag voor de rechtbank in Dordrecht celstraffen geëist tegen drie mannen die onder andere worden verdacht van wapenhandel, overvallen en een schietpartij.

Volgens de officier hebben de drie zich in wisselende samenstelling schuldig gemaakt aan acht overvallen, waaronder woningovervallen bij bejaarde mensen. Vaak werden daarbij vuurwapens gebruikt. Die zouden deels afkomstig zijn van een van de verdachten, een 22-jarige Schiedammer. Die zou gaspistolen uit België hebben ingevoerd, die hij vervolgens ombouwde tot wapens waarmee echt geschoten kon worden. 


Tegen de Schiedammer werd een celstraf van 4 jaar geëist. De man werd in september aangehouden in het onderzoek naar de overvallen die in en rond Rotterdam werden gepleegd. Hij bleek pas enkele maanden vrij te zijn nadat hij al eerder was veroordeeld voor het invoeren van alarmpistolen uit België. Hij wordt er verder van verdacht met twee medeverdachten een jongeman die wapens wilde kopen te hebben beroofd van sieraden en zijn auto. 

Tegen de twee andere verdachten, twee Rotterdammers van 19 en 28 jaar oud, werden straffen van 12 en 13 jaar geëist voor de overvallen, inbraken en een poging tot moord op een man in Hoogvliet. De zaak tegen een vierde verdachte, een 24-jarige Dordtenaar, werd donderdag door de rechtbank aangehouden. 

Van de berovingen werden soms willekeurige mensen het slachtoffer. Zo werden twee mannen die met lunchpauze waren in een parkje beroofd. De twee slachtoffers moesten zelfs hun trouwringen afstaan. Toen de eigenaar van een bedrijf werd beroofd, moest ook een toevallige passant zijn portemonnee afstaan. Drie jongeren die aan het chillen waren op straat moesten hun spullen afstaan onder bedreiging van een vuurwapen. Een pizzakoerier werd ontdaan van zijn geld en zijn pizza's. Twee andere verdachten werden eerder al tot straffen van 8 en 4,5 jaar veroordeeld. 

Provincie: