maandag, 9. september 2013 - 20:45 Update: 03-07-2014 0:52

Forze-team TU Delft presenteert eerste full-size racewagen op waterstof

Forze-team TU Delft presenteert eerste full-size racewagen op waterstof
Foto: fbf archief
Delft

Delft, 9 september 2013 – Jan Lammers, oud-Formule-1-coureur, heeft vandaag op voormalig vliegveld Valkenburg de Forze VI onthuld. Deze nieuwe waterstofracewagen is ontwikkeld en gebouwd door een team van zeventig studenten van de TU Delft. Voortbouwend op de ervaring en kennis van de afgelopen vijf jaar, is het Forze-team er dit jaar in geslaagd om belangrijke technische barrières te doorbreken. De Forze VI is een full-size racewagen van 880 kilogram en heeft een topsnelheid van 220 km/uur.

De nieuwe racewagen is uitgerust met een brandstofcelsysteem, waarin waterstof en zuurstof met elkaar reageren. Hierbij komt elektrische energie vrij die wordt gebruikt voor twee elektromotoren die de wielen aandrijven. Het vermogen van deze elektromotoren is 190 kW (260 pk). De auto kan in twee tanks 3 kilogram waterstof meenemen en daarop dertig minuten op vol vermogen racen, waarna de tanks in 3 minuten weer gevuld kunnen worden. De studenten willen met deze auto demonstreren hoe waterstof in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen op het gebied van mobiliteit en energieopslag. Jan Lammers volgt het Forze-team al sinds 2009 en was duidelijk onder de indruk bij de onthulling vandaag: “Forze heeft het platform van de racerij gekozen voor de ontwikkeling van brandstofceltechnologie, want iedereen weet dat competitie zorg voor groei. Het is fantastisch om te zien welke ontwikkeling de Forze-wagens de afgelopen vier jaar hebben doorgemaakt en dat de Forze VI nu serieus aansluiting heeft gevonden bij conventionele racewagens.”

Records aanvallen

Nu de racewagen klaar is, heeft het studententeam van de TU Delft de ambitie om dit ook in de praktijk aan te tonen. Na een grondige testfase worden de komende periode de bekendste ronderecords voor waterstofauto’s aangevallen, te beginnen op Zandvoort. Hoogtepunt wordt de aanval op het ronderecord voor elektrische waterstofauto’s op de Nürburgring Nordschleife in Duitsland. Daarnaast gaat het team met de Forze VI de concurrentie aan met de conventionele brandstofracewagens in de Caterham Cup.

Forze

Het Forze-team wordt jaarlijks samengesteld uit studenten van alle opleidingen van de TU Delft. Sinds 2007 bouwt het team ieder jaar een voertuig voorzien van een brandstofcel op waterstof. Door te ontwikkelen op hightech-niveau met een harde deadline is het Forze-project een interessante en inspirerende leerschool voor aankomende ingenieurs. Tot nu toe bouwde het team drie karts en twee kleine raceauto’s voor de Formula Student-competitie. Dankzij de steun van hoofdsponsor en outsourcingspecialist Schuberg Philis heeft het team nu de stap naar deze full-size racewagen gemaakt.