vrijdag, 20. september 2013 - 13:22 Update: 03-07-2014 0:51

Foutje van de Belastingdienst bij 31.900 toeslagen

Foto van belasting envelop geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De belastingdienst is in de fout gegaan bij de behandeling van toeslagen van 31.900 toeslaggerechtigden voor de maand oktober. Dit meldt staatssecretaris Weekers vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Terugvordering
Vandaag vindt de uitbetaling plaats van toeslagen voor de maand oktober. Als gevolg van een menselijke fout heeft de Belastingdienst deze week voor ca. 28.000 toeslagen ten onrechte een terugvordering gestuurd voor eerder over dit jaar uitbetaalde toeslag.

Het gemiddelde bedrag van de terugvordering bedraagt ca. € 1500. In deze gevallen betaalt de Belastingdienst vandaag ook een te laag maandbedrag uit. Voor ca. 3900 toeslagen wordt vandaag gemiddeld ca. € 1500 te veel uitbetaald. 

’Betrokkenen hoeven zelf geen actie te ondernemen’, schrijft de staatssecretaris. De Belastingdienst stuurt hen zo spoedig mogelijk een excuusbrief. Uiteraard maakt de Belastingdienst de ten onrechte terugvorderingen ongedaan. Burgers die een te laag maandbedrag hebben ontvangen, krijgen ook een nabetaling van de Belastingdienst. 

Burgers die ten onrechte een te hoog maandbedrag hebben ontvangen, moeten er rekening mee houden dat zij het te veel ontvangen geld moeten terugbetalen. De Belastingdienst zal proberen met deze mensen contact op te nemen om hen daarop te attenderen. Zij ontvangen een terugvordering. 

In totaal wordt ongeveer 10% van de toeslaggerechtigden die in augustus een wijziging aan de Belastingdienst/Toeslagen hebben doorgegeven, geraakt. De voorschotbeschikking die zij hebben ontvangen, bevat wel de juiste informatie over het bedrag waarop zij recht hebben.