dinsdag, 8. oktober 2013 - 18:35 Update: 03-07-2014 0:51

Fruit en menthol-smaakjes sigaretten moeten worden verboden

Foto van peukenpijp sigaret roken | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Brussel

Het roken onder met name jongeren wordt verder minder aantrekkelijk gemaakt.

Het Europees Parlement (EP) heeft dinsdag stelling genomen ten aanzien van een ontwerprichtlijn die dit mogelijk maakt. Dit meldt het EP dinsdag.

Smaakjes
Fruit en mentholsmaakjes moeten worden verboden, evenals dunne sigaretten en pakjes met minder dan twintig stuks. De gezondheidswaarschuwingen op de pakjes moeten groter en elektronische sigaretten moeten worden aangemerkt als medicinale producten, maar enkel als ze verkocht worden ter voorkoming van- of als remedie tegen roken.

"We weten dat het kinderen zijn die beginnen met roken, niet ouderen. En ondanks de neerwaartse trend in de EU onder volwassen rokers blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie dat er in de EU onder jongeren sprake is van een zorgwekkende toename", zei rapporteur Linda McAvan (S&D, VK). 

"We moeten tabaksproducenten ervan weerhouden jongeren voor zich te winnen met allerlei gimmicks en ervoor zorgen dat sigarettenpakjes van effectieve waarschuwingen zijn voorzien. In Canada zijn in 2001 grote waarschuwingen geïntroduceerd en het roken onder jongeren is daar gehalveerd", voegde ze toe.

700.000 doden per jaar in de EU
Twaalf jaar na de inwerkingtreding van de huidige richtlijn blijft roken de belangrijkste doodsoorzaak die te voorkomen is. Jaarlijks sterven er in de EU ongeveer 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Ontmoedigingsmaatregelen die door de jaren heen zijn genomen hebben geleid tot een daling van het percentage rokers. In 2002 was dat percentage in de - toen - 15 EU-landen 40%. In 2012 was dit in de - toen - 27 EU-landen 28%.