vrijdag, 7. juni 2013 - 21:13 Update: 03-07-2014 0:56

Van Gaal: Sneijder op deze manier niet goed genoeg

Foto van Louis van Gaal
Foto: Archief EHF

[ELF-Voetbal] Louis van Gaal heeft bevestigd dat Robin van Persie de nieuwe aanvoerder is van het Nederlands elftal. Dat was Wesley Sneijder, maar door een gebrek aan fitheid komt de middenvelder daar niet langer in aanmerking voor. 'Sneijder is al een heel jaar niet fit en heeft daardoor de kans niet gekregen om aanvoerder te zijn', aldus bondscoach Van Gaal.

Van Persie was in Jakarta de captain van Oranje tegen Indonesië. Het oefenduel werd met 3-0 gewonnen door twee doelpunten van Siem de Jong en een treffer van Arjen Robben. Van Gaal besloot maandag om Van Persie tot aanvoerder te benoemen.

'Sneijder is al een heel jaar niet fit en heeft daardoor de kans niet gekregen om aanvoerder te zijn. Ik moest de hele tijd mijn nek uitsteken voor hem, omdat ik mijn aanvoerder altijd wil selecteren. Omdat hij niet topfit iss, heeft hij dat niet waar kunnen maken', zo luidde de uitleg van Van Gaal bij SBS6.

'Hij moet zich focussen op fit worden, want we hebben vanavond ook weer gezien dat hij niet fit is en dan is hij ook niet goed genoeg voor Oranje', zo is de bondscoach duidelijk over de middenvelder van Galatasaray. Over de wedstrijd was de oefenmeester niet geheel tevreden. 'De tweede helft was veel beter dan de eerste helft. We waren voor rust niet rustig aan de bal, verdedigden niet vooruit en we misten veel kansen. En kansen benutten hoort toch echt ook bij het spelletje.'

Over het uitvallen van Lens en Janmaat had Van Gaal ook nog wat te melden: 'De blessure van Lens lijkt mee te vallen, het is hopen dat hij de wedstrijd tegen China van dinsdag haalt. Bij Janmaat ging het volgens mij vooral om een schrikreactie, maar dat zullen we moeten afwachten tot morgen.'