woensdag, 27. november 2013 - 13:25 Update: 03-07-2014 0:48

Gebruik DigiD 2013 met ruim 33% gestegen

Foto van logo DigiD | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

In 2013 hebben Nederlanders al 100 miljoen keer hun persoonlijke DigiD gebruikt. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.

'Dat is al 25 miljoen keer meer dan in geheel 2012, een stijging van meer dan 33%', aldus het ministerie.

Digitale dienstverlening in Nederland groeit met de dag. Momenteel maken bijna elf miljoen burgers gebruik van hun DigiD om in te loggen op websites van de overheid. Ruim zeshonderd organisaties ontsluiten hun digitale dienstverlening met DigiD. Dit aantal is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en is ook een indicatie dat de overheid hard op weg is met het vormgeven van de kabinetsdoelstelling om de Rijksoverheid in het jaar 2017 volledig digitaal te maken.

Opgezet als laagdrempelig systeem
DigiD is in 2005 gelanceerd als eenvoudig en laagdrempelig authenticatiesysteem voor overheidsorganisaties. Ook private organisaties met een publieke taak, zoals pensioenfondsen, zorginstellingen en zorgverzekeraars, maken gebruik van DigiD.

Hogere betrouwbaarheid in eID-stelsel
De ambities van de overheid om steeds meer zaken digitaal te regelen vraagt om een DigiD met een hoger zekerheidsniveau dan DigiD nu kan bieden. Om die reden onderzoekt de overheid samen met het bedrijfsleven de mogelijkheden van een stelsel van elektronische identiteiten, het eID-stelsel. DigiD krijgt hierin een plek en uitbreiding met een fysieke chipkaart waarmee burgers kunnen inloggen op het hoogst mogelijke betrouwbaarheidsniveau.

DigiD wordt beheerd door Logius, dienst digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Categorie:
Tag(s):