woensdag, 3. juli 2013 - 10:24 Update: 03-07-2014 0:55

Gebruik valse naam online moet zwaarder worden bestraft

Foto van vrouw achter laptop | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vijf jaar cel of een boete van tienduizenden euro's.. Dat moeten personen kunnen krijgen die zich op Twitter of Facebook voor iemand anders uitgeven.

Dat beogen de Tweede Kamerfracties van CDA, PvdA en VVD, zo meldt RTL Nieuws woensdag.

Nu is het nog zo dat daders alleen veroordeeld worden voor oplichting, zoals onder een valse naam een creditcard aanvragen of spullen op internet bestellen. De regeringspartijen willen ervoor gaan zorgen dat straks alleen al het gebruik van een valse naam strafbaar wordt.

Ook het opgeven van een vals adres of telefoonnummer wordt dan strafbaar. Klaas Dijkhoff van de VVD wil hiervoor samen met de PvdA en het CDA een wetswijziging gaan indienen. Misbruik van een alias, een nickname, is dan ook ook niet meer toegestaan. Dijkhoff  erkent dat de wetgeving op dit gebied achterloopt. Dijkhoff tegen Elsevier: 'Wie identiteitsfraude en laster pleegt, moet gestraft worden voor beide vergrijpen, niet alleen voor laster.'

Mensen die voor de grap zich voordoen als iemand anders, bijvoorbeeld met een parodieaccount op Twitter, is niet strafbaar. Tenzij anderen van de satire schade ondervinden.